QUT Gardens Point Road Entry Upgrade

QUT Gardens Point Road Entry Upgrade
Conceptual Design of QUT Gardens Point Road Entry Upgrade.
(Image Source: Cactus and Hill)

QUT Gardens Point Road Entry Upgrade

DATE

2015

CLIENT

Queensland University of Technology

SERVICE

Landscape Architectural Service

 

Queensland University of Technology (QUT) selected Cactus and Hill to revitalise the Gardens Point campus road entry. Our team saw this as an exciting opportunity to formulate a whole new arrival experience.

By applying our design approach, the design aims to create comfortable, quality spaces that invite and encourage the student’s to unite and interact. The design establishes a new entry precinct which is well defined and includes improved branding and signage, sculptural art, feature lighting and a palette of lush, broadleaf plants.

A key priority is to promote a safe environment for students, the design principles we apply help ensure pedestrian and vehicular movements are separated, and the simplified layout reduces the need for signage. A sculptural timber screen emerges from the planting and weaves through the broad-leaf planting, providing visual interest and subtle separation between the entry plaza and the road.

A new pedestrian path connects public transport users from the QUT City Cat Terminal through the entry precinct and ultimately into Brisbane City. High visibility and casual surveillance is promoted throughout the entry precinct to enhance safety. At night a wash of up-lighting to the screen creates a sense of movement and colour.

The significant existing trees have been retained and protected, and a new understorey consisting of south east Queensland rainforest species re-establishes a dense green ground layer. The team look forward to seeing this entry way become a well-used and comfortable environment for students long into the future.

To view other projects by the Brisbane and Gold Coast Landscape Architects at Cactus and Hill, view our Landscape Architecture portfolio.